„Szlachetnie i zdrowo z małpką Iwoną” Dzień bez Oleju Palmowego
W lutym w ramach projektu „Szlachetnie i zdrowo z małpką Iwoną” obchodziliśmy Dzień bez Oleju Palmowego. Był to idealny moment, by dowiedzieć się, jak wielki udział ma ten surowiec w produktach, które spożywamy i używamy na co dzień, ale również, jak swoimi codziennymi wyborami, kształtujemy globalne trendy. Warsztaty rozpoczęły się od wysłuchania wiersza autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej – Olejnik, który poruszał ten problem. Uczniowie zapoznali się z etykietami niektórych produktów, między innymi oliwy z oliwek, oleju z awokado, oleju kokosowego, masłem klarownym, oleju z orzeszków ziemnych i soi oraz olejem MCT. Mogli spróbować, jak smakują te produkty. Przeprowadziliśmy rozmowę w temacie zdrowego żywienia. Uczniowie zobaczyli zdjęcia przedstawiające zawartość cukru w poszczególnych produktach oraz wybierali produkty zdrowe i niezdrowe. Przeprowadzone zajęcia uświadomiły młodzieży, jak zdrowo się odżywiać i że nasze zdrowie leży w naszych rękach.