KURS KELNERSKI
W ramach projektu „Podniesienie jakości kształcenia w powiecie cieszyńskim” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020” uczniowie Branżowej Szkoły rozpoczęli KURS KELNERSKI. W ciągu sześciu dni wychowankowie naszej szkoli poznawali zagadnienia z zakresu:
- profesja kelnera: kultura osobista, higiena i dbałość o wizerunek, kształtowanie pewności siebie,
- wyposażenie kelnera,
- predyspozycje do pracy w różnego typu lokalach gastronomicznych,
- system pracy i obsługi kelnerskiej,
- organizacja i techniki pracy kelnera,
- wyposażenie sali restauracyjnej,
- przygotowanie sali na przyjęcie gości,
- dekoracja: sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej,
- techniki składania obrusów i serwetek,
- przyjmowanie rezerwacji i powitanie gości w restauracji,
- technika obsługi gości przy stoliku,
- zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych,
- technika podawania napojów,
- noszenie naczyń, szkła, tac,
- sprzątanie ze stołu po posiłkach,
- zasady organizacji i obsługa przyjęć okolicznościowych,
- psychologia sprzedaży, obsługi przy stole.