KURS BARMAŃSKI
W ramach projektu „Podniesienie jakości kształcenia w powiecie cieszyńskim” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020” uczniowie Branżowej Szkoły rozpoczęli KURS BARMAŃSKI. W ciągu sześciu dni wychowankowie naszej szkoli poznawali zagadnienia z zakresu:
- wprowadzenie do zawodu barmana: obowiązki barmana, kultura i dbałość o własny wizerunek, kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości, etyka barmana, organizacja i technika pracy barmana, optymalizacja ruchów i ergonomia pracy;
- terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego,
- rodzaje zastosowanego szkła,
- miary barowe,
- alkoholoznawstwo: zarys technologii napojów alkoholowych, towaroznawstwo, podział alkoholi i koktajli;
- miksologia: zasady komponowania napojów mieszanych,
- dekoracje oraz sztuka prezentacji napojów alkoholowych,
- odpowiedzialne serwowanie alkoholu,
- obsługa gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej,
- organizacja baru i pracy barmana, zarządzanie barem.
Zajęcia prowadził wysokiej klasy specjalista pan Jerzy Czapla, któremu bardzo dziękujemy za wspaniałe prezentacje i przekazaną wiedzę J