Kurs - BARISTA
W ramach projektu „Podniesienie jakości kształcenia w powiecie cieszyńskim” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020” uczniowie Branżowej Szkoły rozpoczęli KURS BARISTYCZNY. W ciągu ośmiu dni wychowankowie naszej szkoli poznawali zagadnienia z zakresu:
- zawód baristy – warsztat i techniki pracy
- kultura i historia picia kawy oraz biznesu kawowego
- droga kawy od plantacji do filiżanki (metody zbioru i proces produkcji – obróbka, proces palenia, parzenie)
- gatunki i odmiany kawy
- świeżość kawy – kofeina (fakty i mity)
- metody parzenia (ocena sensoryczna poszczególnych sposobów parzenia kawy oraz możliwości ich wykorzystania w kawiarni lub w domu)
- techniki przygotowania (dozowanie, dystrybucja, tamping)
- czynniki wpływające na idealne espresso
- nalewanie i wykańczanie kawy oraz napojów mlecznych – latte art
- Cup Tasting – na czym polega profesjonalne testowanie kawy
- profesjonale użytkowanie i konserwacja sprzętu na przykładzie ekspresu ciśnieniowego i młynka
- alternatywne sposoby zaparzania kawy: drip, aeropress, chemex, syfon, french press
- obsługa klienta w kawiarni