Konkurs Najlepsze Wielkanocne Wypieki – baby, murziny, barany i inne świąteczne potrawy
Wiślańskie Centrum Kultury 31 marca 2023 r. zorganizowało świąteczny konkurs „NAJLEPSZE WIELKANOCNE WYPIEKI - baby, murziny, barany i inne świąteczne potrawy”. Wypieki zgłaszane były w dwóch kategoriach "na słodko" oraz "na słono".
Branżową Szkołę nr 5 reprezentowali Natalia z kl.1, Agnieszka z kl. 1, Angelika z kl.1, Dawid z kl. 1, Renia z kl.2, Wiktoria z kl.2, Mateusz z kl.2, Julia z kl.2, Laura z kl.3. Uczniowie swoje wypieki przyrządzali pod opieką Pań - Ani Rozenkiewicz, Małgorzaty Stodolskiej i Luizy Przywara. Wychowankowie na konkurs przygotowali:
- pasztet mięsny z owocami leśnymi
- pasztet marchewkowy
- wielkanocne zajączki z szynką
- wielkanocny tort marchewkowy
- sernik
- mazurek chałwowy
- mazurek kajmakowy
- babeczki świąteczne
- babka wielkanocna
- makowiec
Nasi uczniowie na konkursie spisali się znakomicie zdobywając większość nagród
WYNIKI KONKURSU:
Kategoria na słodko:
I miejsce
Branżowa Szkoła nr 5 w Cieszynie za "Wielkanocny tort marchewkowy"
III miejsce
Natalia B. Branżowa Szkoła nr 5 w Cieszynie za "Mazurek chałwowy"
Kategoria na słono:
I miejsce
Wiktoria K. Branżowa Szkoła nr 5 w Cieszynie za "Pasztet mięsny z owocami"
II miejsce
Szkoła Branżowa nr 5 w Cieszynie za "Zajączki Wielkanocne"
GRATULACJE